Adóangyal Office

Boldog sütizés ismét! :)

Szeptember 15.

Második iparűzési adóelőleg befizetési határideje (számlaszámok az adott önkormányzat honlapján találhatóak).

Tisztelt Ügyfeleink!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy 2023.augusztus 21.-től 2023 augusztus 25ig az irod szabadságolás miatt ZÁRVA tart.

Érkezünk: 2023. augusztus 28.-án(Hétfőn)

Boldog Névnapot Kívánunk Anikó! :)

Tisztelt Ügyfeleink!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy 2023.07.24-2023.07.28ig az iroda ZÁRVA tart.

Találkozunk: 2023.07.31.-én

Köszönettel

Boldog Születésnapot Klári! :)

Szabadság

Tisztelt Ügyfeleink!


Ezúton értesítünk mindenkit, hogy 2023.06.26-2023.0630ig az iroda ZÁRVA tart szabadság miatt.


Mindenkinek jó pihenést kívánunk!


Angyalok


A pünkösd a sínai szövetség ünnepe volt a zsidóknál Krisztus korában. A jelei szélzúgás és tűz voltak, Isten jelenlétének, a kegyelem kiáradásának jelei. Az Újszövetség előjeleit a próféták mondták ki az Ószövetségben, Krisztus születése előtt: "Új szövetséget kötök veletek... akkor majd... új szívet adok nektek és új lelket oltok belétek... Az én Lelkemet oltom belétek..." (Ez. 36,25-27; 11,19; Jer. 31,31k). Keresztelő János is jövendölt a Szentlélekről: "Jézus majd Szentlélekkel és tűzzel fog benneteket megkeresztelni" (Máté 3,11) Jézus Keresztelő Jánosnál keresztelkedett meg, és rögtön utána galamb formájában a Szentlélek leszállt Jézusra. Ezért a katolikus ikonográfiában a Szentlélek jele a galamb. A katolikus pünkösdi ünnep tárgya a húsvéti misztérium beteljesedése: a Szentlélek eljövetele, ajándékainak kiáradása, az új törvény és az Egyház születésnapja. 1956-ig vigíliája, 1969-ig oktávája is volt, a húsvéti idő a pünkösdöt követő szombattal ért véget. 1969-től pünkösd hétfője már az évközi időhöz tartozik

Szekrény alsó fele kéééész! :)

Még fehér, de közel a cééél! :)

ÁFA előtti chill :)

Sok locsolót mindenkinek. :D

Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!

Irodánk 2023.04.07.-én és 2023.04.10én ZÁRVA tart.

Találkozunk 2023.04.11.-én (Kedden) ! :)

Káoszban is ünnepelünk! Üdv Home-s csajok, ebből maradtok ki ;) 

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a modern nemzeti identitás egyik alapkövévé vált, mivel egyszerre törekedett az egyéni szabadságjogok kivívására és a nemzeti önrendelkezés megteremtésére.[4] Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti hőstörténet részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Habsburg-ház csak az Orosz Birodalom nagyarányú katonai beavatkozásával tudott győzedelmeskedni. Az 1848–49-es szabadságharc a magyar nemzet történetének Magyarországon talán legismertebb háborús konfliktusa.

Március 15.

Az első félévi iparűzési adóelőleg befizetési határideje (számlaszámok az adott önkormányzat honlapján találhatóak).

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fizetési tájékoztató.

Díjszabás Értesítő 2023.01.01től 

2023 évi változások

Kedves Ügyfeleink!


Ezúton értesítünk mindenkit, hogy 2022.12.21.től 2023.01..01.ig az iroda ZÁRVA tart!

Ünnepi fényben
karácsonykor, gyöngéden
tart a szeretet. :)

Kedves Ügyfeleink!


Ezúton szeretnénk megköszönni az egész éves együttműködést,kívánunk Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, és Eredményekben Gazdag Boldog Új Évet! :)

Kedves Ügyfeleink!

Közeledik december 20.-a feltöltési kötelezettség határideje, áfa bevallás, a következő évre az adózási lehetőségek kiválasztása. Kérünk, mindenkit  jelentkezzenek felénk, hogy megtudjuk tenni a bejelentéseket.

Tisztelt Ügyfeleink!


Ezúton értesítünk mindenkit, hogy 2022.10.31.-2022.11.01.én az iroda ZÁRVA tart.

Mindenkinek kellemes pihenést, kívánunk!

Emlékezzünk szeretteinkre! :)

Kötelező a kata záró bevallás készítése

A jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek automatikusan megszűnt a régi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult katázni, vagy éppen szünetelteti* katás vállalkozását.

A kata záróbevallás beadásának határideje a kata adóalanyiság megszűnését követő 30. nap. Ha nem zártad le kata időszakodat augusztus 31-nél korábban, akkor a rád vonatkozó határidő 2022. szeptember 30.

*Szünetelt a vállalkozásod augusztusban? Akkor még várj egy kicsit! A NAV szeptember 20-án dolgozza fel a szünetet, így csak azután fogod tudni beadni záróbevallásodat.

Katás volt, hogy folytatja tovább?

Tisztelt Ügyfeleink!


Ezúton tájékoztatunk mindenkit, hogy 2022.09.15.el Gépjárműadó,Iparűzési adó, Építményadó fizetési kötelezettség esedékes.


Mindenkinek küldeni fogjuk a folyószámlákat.
Angyali tollak! :)

Boldog Születésnapot kívánunk Evelin! :)


Tisztelt Ügyfeleink!

Újabb hír forrásból értesültünk, hogy az alkotmány bírósághoz jogi panasz érkezett az új KATA törvény módosításával kapcsolatban ezért várunk a Katáról való áttérés bejelentésével. A bejelentéssel kapcsolatosan előkészítettünk mindent, de ha a fejlemények tükrében bármi változás van, akkor előbb nyit az iroda!

Ezért az eredeti elképzeléseink szerint a jövő héten szabadságon leszünk..2022.08.29.-én újra találkozunk! :)

Mindenkinek jó pihenést kívánunk! :)A kisadózó vállalkozások teendői az új kata miatt


2022. szeptember 1-jén hatályukat vesztik a kisadózó vállalkozások tételes adójának (régi kata)[1] szabályai, ezért a jelenlegi katásoknak 2022. augusztus 31-én a törvény erejénél fogva megszűnik a kata adóalanyiságuk.[2] A megszűnéssel kapcsolatban a jelenlegi katásoknak nincs külön bejelentési kötelezettségük.

Minden érintett vállalkozásnak el kell döntenie, hogy milyen szabályok szerint adózik 2022. szeptember 1-jétől. A döntéshez mérlegelni kell, hogy ki melyik lehetőség feltételeinek felel meg.

Ebben a tájékoztatóban az egyes választási lehetőségek részleteit és a teendőket mutatjuk be.

I. Az egyéni vállalkozók teendői

 1. Az új kata választása

Az új katát kizárólag az Evectv.[3] szerinti egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő, főfoglalkozású egyéni vállalkozó választhatja a nyilvántartásban rögzített tevékenységeire.

Azok a katás egyéni vállalkozók, akik megfelelnek az új kata feltételeinek, nem válnak automatikusan az új kata alanyává. Ha az új kata szerint szeretnének adózni, azt be kell jelenteniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

Az új kata választásáról 2022. augusztus 1-jétől lehet nyilatkozni, a 2022. szeptember 25-éig megtett nyilatkozat alapján az új kata szerinti adóalanyiság 2022. szeptember 1-től jön létre, ha az egyéni vállalkozó 2022. szeptember 1-jén megfelel a Kata tv-ben meghatározott feltételeknek. Az adózókat 2022. szeptember 1-től kezdve értesíti a NAV a Kata tv. szerinti nyilvántartásba vételről.

Ha az egyéni vállalkozó nem felel meg az új kata feltételeinek, akkor a NAV elutasítja a bejelentkezést és erről határozatot küld.

A már működő egyéni vállalkozók a nyilatkozatot

 • az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) az "Egyéni vállalkozók adat- és változásbejelentése" menüpontban vagy
 • az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) a 22T101E jelű adatlapon

tehetik meg.

 1. Az átalányadózás választása

Az az egyéni vállalkozó, aki 2022. augusztus 31-én a régi kata szerint adózik, és nem felel meg az új kata feltételeinek, mert

 • nem az Evectv. szerinti egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő egyéni vállalkozó[4] (idetartozik az egyéni ügyvéd, a közjegyző, az önálló bírósági végrehajtó, az egyéni szabadalmi ügyvivő és a szolgáltató állatorvosi tevékenységre jogosító igazolvánnyal rendelkező magánszemély),
 • nem főfoglalkozású egyéni vállalkozó,[5]
 • adószámát a NAV a bejelentés évében vagy az azt megelőző 12 hónapban törölte, vagy a bejelentés időpontjában adószámtörlés hatálya alatt áll,
 • az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke szerint 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság választásának évében bevételt szerzett,

az választhatja az átalányadózást, ha megfelel az átalányadózás feltételeinek.[6]

Ha az egyéni vállalkozó az átalányadózást választja, azt 2022. augusztus 1-től 2022. október 31-ig jelentheti be. Ez esetben az átalányadózás kezdete 2022. szeptember 1.

Választását

 • az szerinti egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozó ONYA-ban az "Egyéni vállalkozók adat- és változásbejelentése" menüpontban vagy ÁNYK-ban a 22T101E jelű adatlapon,
 • az Szja tv. szerinti egyéni vállalkozó (egyéni ügyvéd, közjegyző, egyéni szabadalmi ügyvivő, önálló bírósági végrehajtó, szolgáltató állatorvosi tevékenységre jogosító igazolvánnyal rendelkező magánszemély pedig az ONYA-ban a "Természetes személyek adószámigénylése, változásbejelentése" menüben vagy az a 22T101 jelű ÁNYK-s űrlapon

jelentheti be a NAV-hoz[7].

Aki nem nyilatkozik az átalányadózás választásáról, annak 2022. szeptember 1-től a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint kell adóznia.

Az átalányadózó vagy a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozónak, ha biztosított, a biztosítási jogviszonyát be kell jelentenie a 22T1041-es nyomtatványon, mely legegyszerűbben az ONYA-ban tehető meg. A biztosított egyéni vállalkozónak 18,5 % társadalombiztosítási járulékot és 13 % szociális hozzájárulási adót kell fizetnie a tárgyhót követő hónap 12. napjáig, és havonta be kell vallania a 2258-as bevallásban[8].

Az egyéni vállalkozók döntését segíti a NAV honlapján megtalálható vállalkozói kalkulátor.

II. A társas vállalkozások teendői

Nem választhatja az új katát a 2022. augusztus 31-én a régi katásként működő

 • egyéni cég,
 • kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság,
 • kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság, valamint
 • az ügyvédi iroda.

Ezek a vállalkozások eldönthetik, hogy a kisvállalati adót (kiva) vagy a társasági adót (tao) választják.

Ha az érintett vállalkozás megfelel a kiva választására vonatkozó feltételeknek,[9] akkor 2022. augusztus 31-éig nyilatkozhat a NAV-nál

 • az ONYA-ban a "Külföldi szervezetek, egyházak, társasházak és egyéb szervezetek adat- és változásbejelentése" vagy a "Cégbejegyzésre kötelezett szervezetek és egyéni cégek adat- és változásbejelentése" nyomtatványon, illetve
 • az ÁNYK-ban a 22T201 vagy a 22T201T jelű nyomtatványon

arról, hogy 2022. szeptember 1-jétől a kiva szerinti adózást választja.

Ha a nyilatkozatot nem nyújtja be, automatikusan a tao[10] szabályai alá kerül, erről nem kell bejelentést tennie.

III. Közös szabályok

Annak a vállalkozásnak, amely 2022. augusztus 31-én a régi kata alá tartozik, a 2022. augusztusi tételes adót 2022. szeptember 12-ig meg kell fizetnie.

Annak a vállalkozásnak, amely 2022. augusztus 31-én a régi kata alá tartozik (ideértve a vállalkozói tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozót is) az adóalanyiság megszűnését követő 30 napon belül soron kívül be kell nyújtania a bevételi nyilatkozatot a 22KATA nyomtatványon, amely legegyszerűbben az ONYA-ban tehető meg.

A régi katás vállalkozásnak a 2022-es évre 40 százalékos mértékű adót akkor kell fizetnie, ha a 2022. augusztus 31-éig megszerzett bevétele meghaladja a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és 1,5 millió forint szorzatát.[11]

Tehát, ha egy katás egyéni vállalkozónak 2022. augusztus 31-ig minden hónapra meg kellett fizetni a havi 50 ezer forint tételes adót és 12 millió (8x 1,5 millió) forintnál több bevételt szerzett, akkor a 12 millió forint feletti bevétele után 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie.

A 40 százalékos mértékű adót 2022. szeptember 30-ig be kell vallani a 22KATA bevallásban, és ezzel együtt az adót is meg kell fizetni.

IV. Részletes információk elérhetősége

Az új kata szabályait információs füzet és a Gyakran ismételt kérdések foglalják össze.

Az átalányadózás szabályairól "Az egyéni vállalkozók átalányadózásának alapvető szabályai" című tájékoztatóban olvashatnak, a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályait a 3. számú információs füzet, a kisvállalati adó (kiva) szabályait a 92. számú információs füzet, a társasági adó szabályait pedig a 41. számú információs füzet tartalmazza.

[1] Az Országgyűlés 2022. július 12-én elfogadta a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvényt (Kata tv., megjelent a Magyar Közlöny 118. számában 2022. július 18-án). A Kata tv. adóalanyiság keletkezésére vonatkozó szabályai 2022. augusztus 1-jén már hatályba lépnek, a további szabályokat 2022. szeptember 1-jétől kell alkalmazni.

[2] A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) II. fejezete.

[3] Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény.

[4] A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 17. pont b)-f) pontjai.

[5] Kata tv. 2. § 2. pontja.

[6] Szja tv. 50-56. §.

[7] A Kata tv. 15. § (2) bekezdése szerinti közzétételi kötelezettséget a NAV ezzel a tájékoztatóval teljesíti.

[8] Részletes információk a 3. számú információs füzetben.

[9] Katv. III. fejezet.

[10] A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény

[11] Kata tv. 15. § (3) bekezdése.

Anikó névnap ünneplés :) 

NAPI HÍREINK

Tisztelt Ügyfeleink!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy 2022. 07.21- 2022.07.29.-ig szabadság miatt az iroda ZÁRVA tart!

Találkozunk 2022.08.01.-én !

Mindenkinek jó pihenést kívánunk! :) 

ÚJ KATA! 

Az új KATA-törvény miatti aktuális teendők

A tegnap 120 igen és 57 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadott, a katások nagy részének életét teljesen felborító törvény még nem jelent meg (ugyanis az Országgyűlés elnöke 5 napon belüli aláírás után továbbítja a köztársasági elnöknek, akinek újabb 5 nap áll rendelkezésére, hogy aláírja, vagy visszaküldje, ha nem ért vele egyet ... tehát van még valami nagyon halvány reménysugár, hogy meggondolják magukat). Arra az esetre, ha a köztársasági elnök is aláírja, a felkészülés jegyében mostani írásom a legfontosabb változások mellett az aktuális vállalkozói teendőkről szól.

A mindenféle szakmai egyeztetést nélkülöző, észérveket figyelembe nem vevő törvény szerint 2022.09.01-től a kata legfontosabb új előírásai a következők:

 • Csak egyéni vállalkozó lehet katás (a bt-k, kkt-k, ügyvédek, ügyvédi irodák nem), viszont továbbra is lehet mezőgazdasági őstermelés mellett katázni.
 • Csak főfoglalkozásként lehet katázni, vagyis kizárták a katából a főállású munkaviszony, saját jogú nyugdíj, rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás, társas vállalkozói jogviszony, nappali tagozatos tanulmányok mellett vállalkozókat, illetve a külföldön biztosítottakat.
 • A kata-alanyiság megszűnik a bevétel megszerzését megelőző nappal a taxisokon kívül minden katásnak, ha kifizetőtől szerez bevételt.
 • Az előző pont azt jelenti, hogy a katások - a taxisokon kívül - csak magánszemélyeknek és őstermelőknek nyújthatnak szolgáltatást, értékesíthetnek terméket (cégeknek, egyéni vállalkozónak, költségvetési szerveknek nem, hiszen ők kifizetők). Ez persze az adószámos magánszemélyeken és az őstermelőkön kívül minden más vállalkozást is érint: 2022.09.01-től ők nem kaphatnak kisadózótól számlát.

Nézzük, milyen teendői vannak a vállalkozóknak most, júliusban!

Tömören összefoglalva: várniuk kell a törvény megjelenésére.

Persze a várakozás időszaka alatt fel kell készülni, ezért gondolják végig az alábbiakat:

 • Ha cégként kata-alanyok, akkor biztosan kikerülnek a kata hatálya alól, ezért az alábbiakban leírt "Ha a válasz nem" részt érdemes áttanulmányozni.
 • Egyéni vállalkozóként csak magánszemélyeknek nyújtok szolgáltatást, értékesítések terméket? Soha egyetlen olyan számlát sem állítok ki, amin szerepel a vevő adószáma?
 • Ha a válasz igen, akkor maradhatnak katások, csupán annyi teendőjük lesz, hogy 2022.09.25-ig ezt bejelentik a NAV felé a 22T101E nyomtatványon. (Ebben az esetben javasolt az üzletbe kirakni egy tájékoztató táblát is, melyre jó nagy betűkkel ki van írva: "Csak magánszemélyeket szolgálunk ki!", ezzel megelőzve, hogy kifizető kérjen számlát.
 • Ha a válasz nem, akkor - bár tudom, nehéz - NE hívják fel azonnal a könyvelőjüket, mert ő most még nem tud segíteni (tekintettel arra, hogy még nem is jelent meg a jogszabály, így most nem tud mondani semmit). A könyvelő felhívásával mindenképpen várják meg a törvény megjelenését, és adjanak még neki ez után is néhány napot az értelmezésre, felkészülésre.
 • Ha az előbb leírtak miatt kiesik a katából 2022.09.01-től, akkor sem szabad kapkodni. Mindent át kell gondolni, augusztusban átbeszélni a könyvelővel a lehetőségeket (elvégre is 2022.08.31-én éjfélig még van idő, és a teendők nagyban függenek attól is, hogy a NAV milyen tájékoztatót fog közzétenni az átállás módjáról).
 • Az augusztusi, könyvelővel folytatandó beszélgetésre készüljön fel:
 • Nézze át, írja le, milyen költségei vannak, melyek a vállalkozásával kapcsolatban merülnek fel. Ez ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen adózási módot érdemes választani. (Pl. van-e kocsija, amire költséget lehet elszámolni, mennyi az anyag- és árubeszerzés költsége, egyéb vállalkozási költségei.)
 • Gondolja át, hogy mennyi bevétele várható még 2022.08.31-ig. Fontos kitétel a törvényben, hogy aki 2022.08.31-én kisadózónak minősül, annak a 40 %-os különadót csak akkor kell megfizetnie, ha a 2022.08.31-ig megszerzett bevétele a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma és 1,5 millió Ft szorzatát meghaladja. Ehhez szorosan hozzátartozik az az előírás, hogy a kata-alanyiság megszűnésének utolsó napján megszerzett bevételnek kell tekinteni minden olyan ellenértéket, amelyről kiállított bizonylat szerinti teljesítési időpont a kata-alanyiság időszakára esik. Tehát az a kisadózó, aki már 2022 januárjában is katás volt, és a katásságát 2022.09.01. nappal szünteti meg, az idén 12 millió Ft-ig nem fizet különadót (8 hónap * 1,5 millió Ft).

Ha a kata-alanyiság azért szűnik meg, mert az adózó az új törvény szerint nem lehet kisadózó (pl. azért, mert betéti társaság, vagy munka mellett egyéni vállalkozó, stb.), akkor az alábbi lehetőségei vannak:

 • Egyéni vállalkozó esetében:
 • választhatja az Szja tv. szerinti vállalkozói jövedelem szerinti adózást (bár az átjelentkezéssel kapcsolatos szabályokat még nem ismerjük - hiszen a NAV még nem tette közzé, tekintettel arra, hogy még törvény sincs -, de valószínűnek tartom, hogy ez lesz az automatikus adózási mód), ugyanis
 • 10.31.-éig be lehet jelenteni, hogy 2022. adóévre vonatkozóan átalányadózást választ (ennek módját és formáját a NAV 2022.08.15-ig a honlapján fogja közzétenni).
 • Cégek esetében a 22T201T nyomtatványon kell bejelenteni, hogy:
 • kiva-alanyiságot választ, vagy
 • a társasági adó hatálya alá jelentkezik be.

Cégek esetében nagyon fontos, hogy az adónem-váltás miatt könyvvizsgálatra lesz szükségük.

A MINKE a törvény megjelenése után még további tájékoztató anyagokkal, az új adózási forma kiválasztását segítő kalkulációs táblákkal fogja segíteni a vállalkozókat és könyvelőiket.

Végezetül azért még egy kis finomság: a Kormány már korábban benyújtotta a 2023. évi költségvetési törvényjavaslatát is, melyben a katára vonatkozó előírások is szerepelnek. Ezek persze köszönő viszonyban sincsenek a most elfogadott törvénnyel. Szóval ősszel, a költségvetés elfogadásakor (várhatóan szeptember végén, október elején) még érhetnek bennünket egyéb meglepetések is a katával kapcsolatban.


Szülinapoztunk! :) 

Köszünjük szépeeen! :) 

Mely cégek maradhatnak a rezsicsökkentésben?

A nulladik feltétel, ezek sorában az, hogy csak olyan vállalkozás maradhat, amely eddig is kedvezményes tarifán fizetett az energia után. Ezt a kört szűkítik tovább: csak a mikrovállalkozásnak minősülő, kisfogyasztók maradhatnak augusztus 1-jét követően is a rendszerben.Magyarán azok a cégek, amelyeklegfeljebb 10 főt foglalkoztatnak,árbevételük, illetve mérlegfőösszegük nem haladja meg a 2 millió eurót (a nagyjából 800 millió forintot). Emelletta vállalkozás összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 Ampernál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű villamosenergia-felhasználó,a gázt illetően óránként 20 köbméter kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkezik. 

JÓ TUDNIA 

villany- és gázórákról a csatlakozási teljesítményt általában leolvasható. Viszonyítási alapként annyit itt érdemes megjegyezni, hogy egy hazai családi ház jellemzően nem rendelkezik 3*32 Amper csatlakozási teljesítménynél többel.A lakosság valamint az előbbiekben meghatározott mikrovállalati kör mellett az önkormányzati és állami bérlakás, szállóférőhely üzemeltetői is kedvezményes áron kaphatják a háztartási energiát, de ennek mértéke nem haladhatja meg az ingatlanokban élők felhasználását.Rezsicsökkentett fogyasztás mennyiségi korláttalFontos, hogy az előbbi vállalkozói kör sem korlátlanul használhat fel kedvezményes áron energiát. A felső határa villamosenergiánál évi 4606 kilowattóra,a földgáznál 1489 köbméter.Az ezen értékek fölötti fogyasztást a kiscégeknek is a versenypiaci áron számlázza majd ki az energiaszolgáltató, nem a kedvezményes tarifán. 

JÓ TUDNI

Azt még általában meg tudjuk mondani, hogy havonta mekkora összeget fizetünk a felhasznált áramért és gázért. Arra azonban már jóval kevesebben tudunk felelni, hány köbméter gázt, illetve kilowattóra villamosenergiát fogyasztunk el egy évben. Viszonyítási alapként egy átlagos magyar háztartás éves vezetékesgáz-felhasználása 2020-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1089 köbméter volt. Ugyanez az adat a villamosenergia-felhasználásra vonatkozóan 2270 kilowattóra.Mennyi lesz a versenypiaci ár?A pontos összeg egyelőre nem ismert. A rendeletben erről annyi található, hogy a versenypiaci árat az egyetemes szolgáltató határozza meg. Ezt a rendelet hatályba lépésétől számított 5 napon belül közzéteszi.A rendeletet 2022. június 17-én hirdették ki, záró rendelkezése szerint a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba. Így az árat az előírások szerint július 6-áig kell közzétenni.Mire kell figyelniük a rezsicsökkentésből kiszoruló vállalkozásoknak?A fentebbiek alapján sok olyan vállalkozás lesz, amely eddig kedvezményes tarifán vételezett energiát, de a jövőben erre már nem lesz lehetősége - például azért, mert nem mikrocég. Rájuk a következő napokban fontos feladatok hárulnak, a megjelent rendelet alapján ugyanis arra kötelezettek, hogy július 1-jéig - a felhasználási helyek megjelölésével - nyilatkozzanak arról az MVM Next felé, hogy a kormányrendelet alapján 2022. augusztus 1-jélől már nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra. Erről az MVM és az MVM Next honlapján is megjelent már a tájékoztatás. 

FONTOS

Megszoktuk, hogy a legtöbb esetben a szolgáltatók tájékoztatnak bennünket a körülmények lényeges változásáról. Ebben az esetben azonban a leírtakból következően a cégek nyilatkozata alapján sorolják át a vállalkozásokat. A vállalkozás területért felelős vezetőjének kell figyelnie az előírásban szereplő határidők betartására.A nyilatkozat elmulasztásával a folyamatos energiaellátását kockáztatja egy vállalkozás. Ezen túlmenően pedig egyéb jogkövetkezményekkel is számolniuk kell azoknak, akik nem nyújtják be azt a szolgáltatójuknak.Mit kell tenniük a magáningatlanokba bejelentett cégeknek?Erre a területre vonatkozóan a kormányrendelet nem tartalmaz előírásokat. Azokra a vállalkozásokra tehát, amelyek székhelye olyan ingatlanba van bejelentve, amely magánszemély tulajdonába van, és a villamosenergia- valamint a vezetékesgáz-fogyasztói szerződést az ingatlan magánszemély tulajdonosa kötötte meg a szolgáltatóval (magyarán a szerződésen és a számlán is a magánszemély tulajdonos neve szerepel) az idézett rendelet nem ró kötelezettségeket.

20 évesek lettünk! :) 

A pünkösd a sínai szövetség ünnepe volt a zsidóknál Krisztus korában. Akkor a jelei a szélzúgás és tűz volt, Isten jelenlétének, a kegyelem kiáradásának jelei. Az Újszövetség előjeleit a próféták mondták ki az Ószövetségben, Krisztus születése előtt: "Új szövetséget kötök veletek...akkor majd...új szívet adok nektek és új lelket oltok belétek...Az én Lelkemet oltom belétek..." (Ez. 36,25-27; 11,19; Jer. 31,31k). Keresztelő János is jövendölt a Szentlélekről: "Jézus majd Szentlélekkel és tűzzel fog benneteket megkeresztelni" (Máté 3,11) Jézus Keresztelő Jánosnál keresztelkedett meg, és rögtön utána galamb formájában a Szentlélek leszállt Jézusra. Ezért a katolikus ikonográfiában a Szentlélek jele a galamb. A katolikus pünkösdi ünnep tárgya a húsvéti misztérium beteljesedése: a Szentlélek eljövetele, ajándékainak kiáradása, az új törvény és az Egyház születésnapja. 1956-ig vigíliája, 1969-ig oktávája is volt, a húsvéti idő a pünkösdöt követő szombattal ért véget. 1969-től pünkösd hétfője már az évközi időhöz tartozik.[5] A pünkösdhétfő Magyarországon munkaszüneti nap.


Irodánk 2022. 06.06.-án Hétfőn ZÁRVA tart! 

Mindenkinek kellemes hosszú hétvégét kívánunk! :) 

Sikeresen lezártuk a 2021-es évet! 

INDUL A NYÁR! :D 

Elérkeztünk a beszámolós időszakhoz, melynek határideje 2022. május 31. Ezért kérünk minden kedves ügyfelet, hogy akinek van elmaradása, szíveskedjen pótolni. Új Angyalkával bővültünk! :)  

A tavasz a mérsékelt öv egyik évszaka. A trópusi éghajlatú tájakon nem létezik. Tavasszal felélénkül az élet, virágba borulnak a növények, kizöldellnek az erdők és a mezők.

A Föld északi féltekéjén március, április és május, míg a déli féltekéjén szeptember, október és november a tavasz hónapjai.

A csillagászati tavasz a tavaszi nap-éj egyenlőségtől a nyári napfordulóig tart, tehát az északi féltekén közelítőleg március 21. - június 21., a déli féltekén pedig közelítőleg szeptember 23. - december 21. közé esik.

Ez az az időszak, amikor emelkedik az átlaghőmérséklet és szeszélyessé válik az időjárás. Ebben az évszakban esik a legtöbb eső, ennélfogva a nagy áradások is erre az időszakra esnek. A vándormadarak általában ilyenkor térnek vissza fészkelőhelyeikre.

tavaszi napéjegyenlőség a Pizzo Vento őskori helyén, Fondachelli Fantinában, Szicíliában

A tavasz kezdete[szerkesztés]

A tavasz kezdetének többféle dátumot is szokás tekinteni:

 • csillagászati (március 21. körül): a tavaszi nap-éj egyenlőség időpontja
 • naptári (március 1.)
 • meteorológiai: az idő enyhülésével és a virágzó növények virágzásával kezdődik

(A dátumok az északi féltekére vonatkoznak.)

Kialakulásának okai[szerkesztés]

A tavasz kialakulásában fontos szerepet játszik, hogy a mérsékelt égöv része vagyunk. A trópusi éghajlaton nem létezik ez az évszak. A felmelegedésben nagy szerepet játszik a napsugarak nagyobb hajlásszöge. Illetve még szintén említésre méltó a napsütéses időtartam növekedése és az éjszakai időszak rövidülése.

Természet[szerkesztés]

Vannak madarak, melyek nem töltik az egész évet egy adott területen, hanem a tél idején melegebb éghajlatra vándorolnak (például: füsti fecske, fehér gólya). Ezen madarak a tavasz beálltával visszatérnek. Ilyenkor szoktak a fák rügyezni. Többek között felenged a fagyott föld és kertészeti, illetve mezőgazdasági beavatkozásokra alkalmassá válik. A hőmérséklet emelkedik ebben az évszakban.


Ezeknél a vállalkozásoknál ellenőriz majd a NAV

A NAV közzétette, hol kell számítani ellenőrzésekre a következő hetekben.


Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 13. héten az alábbi helyszíneken ellenőriz:

 • gazdaboltokban és mezőgazdasági üzletekben,
 • vetőmag- műtrágya kiskereskedőknél,
 • építkezéseken.

A vizsgálatok a megye teljes területét érintik. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, a forgalmazott áruk eredetét, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.Boldogságos születésnap!
Boldogságos születésnap!